Genel

Üzüm Çekirdeği Yağı

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir ?, Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları, Üzüm Çekirdeği Yağının Kozmetik Yararları, Cilt için Üzüm Çekirdeği Yağı ,Saç için Üzüm Çekirdeği Yağı 

Üzüm çekirdeği yağının sağlığa faydaları tartışmalıdır. Bu tartışmanın bir kısmı yağın nasıl işlendiğinden kaynaklanmaktadır. Ticari olarak temin edilebilen üzüm çekirdeği yağı çoğu, heksan gibi kimyasal çözücüler kullanılarak yapılır. Hekzan bir hava kirletici ve nörotoksin olarak sınıflandırılır.Bu çözücülerin tüketen etkilerinin insanlarda eser miktarlarda ne olduğu belirsizdir. İşleme sırasında, üzüm çekirdeği yağı da yağı oksitleyebilecek ve kötüye gidebilen çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılabilir.Soğuk preslenmiş veya expeller-preslenmiş olan üzüm çekirdeği yağı, işlem sırasında kimyasal çözücüler veya yüksek ısı kullanmaz. Solventlerle yapılan yağdan daha iyi bir seçimdir. Bizler sizlere soğuk press ile elde edilen üzüm çekirdeği yağından  ve faydalarından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir ? 

Üzüm Çekirdeği YağıÜzüm çekirdeği yağı, üzümlerden tipik şarap üzümlerinden elde edilir. Üzüm dünyadaki en popüler meyvelerden biri olsa da, hemen hemen herkes tohumlarını atmaktadır, ancak uzmanlar bu tohumların aslında üzümün en sağlıklı kısmı olabileceğini söylemektedir. Tohumlar, güçlü antioksidanlar ve oligomerik proantosiyanidin kompleksleri veya OPC’ler olarak bilinen doğal bitki bileşikleri barındırmaktadır.   Tohumlar güçlü antioksidan aktiviteleriyle iyi bilinmektedir, bu da erken yaşlanmaya ve / veya bir dizi kronik hastalığa neden olabilen serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu bileşikler ayrıca, anti-enflamatuar, anti-karsinojenik, antiviral ve antibakteriyel olmak üzere vücut için diğer her türlü yararlı özellik sergilemiştir.Üzüm çekirdeği yağı, aromataz inhibitörleri olarak hareket eden ve kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesine yardımcı olabilecek başka bir yol olduğuna inanılan, prosiyanidin dimerleri olarak adlandırılan yüksek düzeyde bir bileşik içerir.Yağın kozmetik ve mutfak uygulamaları dahil olmak üzere iki temel kullanımı vardır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları 

 

Üzüm çekirdeği yağının içeriği  çoğunlukla omega-6 yağ asitleri olan çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA’lar) bakımından yüksektir. Uzmanlara göre doymuş yağlar ve  trans yağ yerine kullanılırsa  eğer, PUFA’lar kalbe daha faydalı olabilir.Araştırmalar, yağ asitlerinin kolesterolü ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir. Optimal sağlık, vücudunuzdaki omega-6 yağ asitleri ve omega-3 yağ asitlerinin uygun dengesine bağlıdır. Çoğu insan diyetlerinde yeteri kadar omega-6 yağ asidi alır ve yeteri kadar omega-3 alamazlar. Çalışmalar çok fazla omega-6 yağ asidinin kanser de dahil olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilecek inflamasyona neden olabileceğini göstermektedir. Zaten diyetinizde yeteri kadar omega-6 alıyorsanız, düzenli olarak üzüm çekirdeği yağı tüketmek, omega-6’nızı sağlıksız düzeyde tutabilir.

Üzüm çekirdeği yağı, zeytin yağından bile çok daha iyi bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini yağda çözünen bir antioksidan olarak çalışan bir vitamin olup, hücrelerin kanser, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklar ile ilişkili serbest radikallere zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. E vitamini de bağışıklık sisteminizi destekler. Araştırmalar demansın ilerlemesini yavaşlatabileceğini göstermektedir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.E vitamini ısıya dayanabilir ve üzüm çekirdeği yağı yüksek bir duman noktasına sahiptir. Ancak aşırı ısındığında herhangi bir pişirme yağı hızla bozulur. Mümkün olduğunda, tariflerinizdeki soğuk preslenmiş veya expeller-preslenmiş üzüm çekirdeği yağı kullanın.

Üzüm Çekirdeği Yağının Kozmetik Yararları

Güzellik şirketleri cilt bakımı ve saç bakım ürünlerinde üzüm çekirdeği yağı kullanmaktadır. Ancak, üzüm ya da saç üzerindeki üzüm yağı etkililiği üzerine klinik çalışma yoktur. Öyle olsa bile, birçok insan evde güzellik arsenalinde doğal bir ilaç olarak üzüm çekirdeği yağı kullanırlar.

Cilt için Üzüm Çekirdeği Yağı 

Cilt için Üzüm Çekirdeği Yağı Üzüm çekirdeği yağı güzelliklerinin birçoğu, E vitamini ve omega-6 yağ asidi içeriğinden kaynaklanabilir. Serbest radikaller ve güneş, rüzgar ve kirlilik gibi çevresel faktörler cildinizde bir numara yapabilir. Yaşlanma belirtilerini artırabilir ve kuru cilde ve renk değişikliğine neden olabilirler.

E Vitamini, serbest radikallere karşı savaşır, bu nedenle diyetinizde tüketildiğinde cildinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aynı faydalar, doğrudan cildinize üzüm çekirdeği yağı şeklinde uygulandığında da sağlanabilir. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleri, cilt işlevi ve görünüş açısından çok önemlidir. Omega-6 yağ asitleri cilt bariyeri çalışması için gereklidir. Üzüm çekirdeği yağı içindeki ana omega-6 yağ asitleri, linolenik asittir. Bu yağ asidi, cildin orta ve dış katmanlarındaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.Üzüm yağı cilt için yararları arasında ;

  • cildi nemlendirir
  • sivilceleri iyileştirir
  • cilt beyazlatmada kullanılır
  • gözenekleri sıkılaştırır
  • yara izlerinin görünümünü azaltır
  • makyaj silmek için kullanılır

Üzüm yağı cildinize hızla nüfuz eder ve cildinizi yağlı bırakmaz. Yüzünüzde üzüm çekirdeği yağı kullanmak için, geceleri yatağa gitmeden önce birkaç damla temiz bir cilde masaj yapın. İsterseniz, işlemi sabahları tekrarlayabilirsiniz. Üzüm yağı gözenekleri tıkamadığından, nemlendirici olması gereken yağlı ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt tipleri için idealdir.

Saç için Üzüm Çekirdeği Yağı 

Üzüm çekirdeği yağının faydaları arasında saçınızın ve saç derinizin durumunu iyileştirme bulunmaktadır. Genellikle kuru bir saç derisi tarafından neden olunan kepeğe sahipseniz, saç derisine  üzüm yağı uygulayarak ölü cildi gevşetmeye ve nemi geri kazanmaya yardımcı olabilir siniz.Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı da dahil olmak üzere bazı doğal yağlar saçlarınız için iyidir, ancak onu yağlı hissederek bırakmaktadırlar. Üzüm çekirdeği yağı hafiftir ve bu etkiye sahip değildir. Saçınıza uygulandığında, yağ nem, kuvvet ve parlaklık katar.

Şampuanlamadan önce birkaç yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı (saçınızın uzunluğuna bağlı olarak daha fazla veya daha az kullanın) saçınıza ve saç derinize masaj yapmaya çalışın.Üzüm çekirdeği yağı, kellik için doğal bir ilaç olarak kullanılır. Linolenik asitin saç büyümesini uyardığı düşünülmektedir.  Yağ prosiyanidin oligomerleri adı verilen flavonoidleri içerir. Bunlar güçlü antioksidanlardır.  Çalışmalar prosiyanidin oligomerlerinin saç gelişimini indükleyebileceğini, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

 

Bitkisel yağlar arasında bulunan üzüm çekirdeği yağının faydaları tabiki bu yazı ile sınırlı değildir ama en genel tanımı ile bu bilgiler size yardımcı olacaktır. Cilt, saç ve sağlık için kullanılan bitki ve bitki çekirdeği yağları hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz.

Kayısı Yağının Faydaları Nelerdir?

Akne ve Yaralar İçin En Önemli 10 Esans Yağ

Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Close